Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ»

Σήμερα, ο Επιστημονικός κόσμος που δραστηριοποιείται σε αυτό που οι άλλοι ονομάζουν «Αστικό και Περιαστικό Πράσινο», αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων επαγγελματιών Γεωπόνων και Δασολόγων.

Βασικός τους ρόλος είναι να παρέχουν την άριστη γνώση τους για την υλοποίηση μεγάλων έργων περιβαλλοντικής διαχείρισης, συνδυάζοντας την

α/ οικολογία με τη

β/ αισθητική και την

γ/ανάπτυξη με την αειφορία.

Για τον Γεωτεχνικό Κόσμο, η επιστημονική θεώρηση του «πρασίνου», απαιτεί την κατοχυρωμένη παρουσία των Επιστημόνων του, που θα καθοδηγούν και θα ενθαρρύνουν την εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων περιβαλλοντικής ανάδειξης και προστασίας, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η παρουσία τους καλύπτει ένα εκτεταμένο αντικείμενο εργασιών στον

1/ περιφερειακό σχεδιασμό,

2/ στον σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου,

3/στην κατασκευή,

4/ στον έλεγχο της διάβρωσης,

5/ στην διαχείριση των υδάτων,

6/ στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τον περιορισμό τους,

7/ στην συντήρηση, συμβάλλοντας στον

8/βιώσιμο σχεδιασμό της ανάπτυξης ως απαραίτητα πολύτιμα μέλη της διεπιστημονικής κοινότητας.

Μέχρι σήμερα και παρά τον σπουδαίο ρόλο τους στον τομέα αυτό, η εξασφάλιση των αναγκαίων σε ορισμένες περιπτώσεις προϋποθέσεων για την καταχυρωσή τους, παραμένει αδύνατη.

Τέτοιες προϋποθέσεις όπως η άμεση συμμετοχή στην επεξεργασία των υπό διαμόρφωση πολιτικών για την αειφορία του περιβάλλοντος ή στην λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη μέτρων και εφαρμογών που θα παρακολουθούν και θα συμβουλεύουν αυτές τις πολιτικές, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μόνον από ένα δυναμικό και εξωστρεφές ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο μόνον με τον τρόπο αυτό θα κατοχύρωνε τα μέλη του.

Σημαντικά προβλήματα του κλάδου μας δεν επιλύθηκαν, με αποτέλεσμα η επαγγελματική θέση των μελών του επιμελητηρίου, να μην βελτιώνεται. Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής, είναι μεταξύ άλλων :

  • 1/Να εκπονούνται φυτοτεχνικές μελέτες και μελέτες αρδευτικού δικτύου τις περισσότερες φορές χωρίς την τήρηση κάποιων ελάχιστων τυπικών προδιαγραφών και χωρίς εγκεκριμένο αμοιβολόγιο.
  • 2/Να εκπονούνται ή να επιβλέπονται μελέτες αποκατάστασης (φύτευσης και αρδευτικών έργων) από άλλες ειδικότητες.
  • 3/Να κατασκευάζονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής, χωρίς να έχει προβλεφθεί μέσα από κατάλληλες μελέτες η ενσωμάτωσή τους στο φυσικό περιβάλλον, η ανάσχεση ή η θεραπεία των περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά ανεπιθύμητων επιδράσεων τους, υποτασσόμενοι στην «λογική της αποφυγής του επί πλέον κόστους» που προκαλούν τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και αποκατάστασης του τοπίου.
  • 4/Να εκτελούνται πολλά από τα έργα προστασίας, αποκατάστασης και διαμόρφωσης χωρίς την παρουσία εμπειρογνωμόνων του κλάδου.
  • 5/Να γίνεται σύνταξη και ανάρτηση των Δασικών χαρτών χωρίς την συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του δασικού πλούτου και κατά συνέπεια και για το περιβάλλον.
  • 6/Να εγκρίνονται σχέδια πρόβλεψης και αντιμετώπισης κινδύνων δασικών πυρκαγιών χωρίς καμία επιστημονική προσέγγιση.

Στις επικείμενες εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ το νέο Δ.Σ. απαραίτητα θα πρέπει να προάγει όλες εκείνες τις πρακτικές που θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο των μελών του στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, με καθοριστική συμβολή στην διαμόρφωση νόμων και θεσμών που σχετίζονται με το επιστημονικό και επαγγελματικό τους πεδίο. Με στόχο την αναβάθμιση των επιστημόνων του, είναι απαιτητό:

· 1/ να συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς,

· 2/ να συνεργάζεται με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος,

· 3/ να συγκροτεί σχετικές επιτροπές,

· 4 /να παράγει θέσεις και προβληματισμούς

· 5/ να διοργανώνει ημερίδες,

· 6/ να διαχέει τη γνώση και την εμπειρία, σε μέλη, υπηρεσίες του Κράτους κλπ.

· 7/ να προωθεί δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα έντυπα καθώς και στο δικό του και κυρίως

· 8 /να επιδιώκει μία διαρκή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη του, ώστε να «ζυμώνονται» θέσεις ,απόψεις ,πρακτικές ,που θα αποβαίνουν τελικά σε όφελος της Επιστήμης και των Επαγγελματιών συναδέλφων Γεωτεχνικών.

30/03/2011

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου