Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

§ 1/ Διάχυση επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας

με κοινή βάση (σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών – GIS) γεωλογικών δεδομένων από μέλη του επιμελητηρίου (χάρτες, σχέδια dwg, μηκοτομές, διατομές,κ.λπ.), όπου ο κάθε ένας αυτοβούλως θα μπορεί να αναρτήσει και να ‘κατεβάσει’ πληροφορίες για διάφορα έργα πανελλαδικά. Η αρχή έχει γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελεύθερη διάθεση γεωχωρικής πληροφορίας (Ν3882/22-09-2010). Πιθανή συνεργασία του επιμελητηρίου με άλλους φορείς, όπως ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΙΓΜΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, κ.λπ.

§ 2/ Σύνταξη και θεσμοθέτηση ενιαίου γεωλογικού υπομνήματος

για όλο τον Ελλαδικό χώρο. Γεωλογικοί χάρτες παράγονται από διαφορετικούς γεωλόγους στη χώρα, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, καθώς και σε διαφορετικές κλίμακες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκύπτουν σημαντικά προβλήματα ετερογένειας μεταξύ γεωλογικών χαρτών που αφορούν το ίδιο έργο.

§ 3/ Γεωθερμικό δυναμικό

Σε περιόδους κρίσιμες για την οικονομία, όπως η σημερινή, όπου εντείνονται οι συζητήσεις για χρήση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: διαθέτει, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, ένα μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό. Το επιμελητήριο μπορεί να συνεισφέρει στην υλοποίηση προγραμμάτων ορθολογικής αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.

§ 4/ Ορυκτός πλούτος της χώρας

Συμβολή στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, μέσω εισηγήσεων για απλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων αδειοδοτήσεων των εξορυκτικών έργων, καθώς και προσδιορισμό περιβαλλοντικών κριτηρίων σε σχετικά έργα. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις στους ορυκτούς πόρους.

§ 5/ Στελέχωση ομάδων έρευνας

με γεωλόγους επιστήμονες για την ανάπτυξη διαχειριστικών πρακτικών χρήσης των υδατικών αποθεμάτων της χώρας. Η έλλειψη του νερού ανάγεται σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, και η ορθολογική χρήση του είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

6/ Γεώτοποι της Ελλάδας

§ Προσπάθεια ανάδειξης των γεωτόπων της Ελλάδας, με προώθηση κατάλληλου πληροφοριακού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού. Εκτός από τη διατήρηση της ανεκτίμητης γεωλογικής μας κληρονομιάς, θα αναπτυχθεί και ο Γεωτουρισμός, ώστε να αποτελέσει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

§ 7/ ερευνητικός και επαγγελματικός ρόλος Γεωλόγων

Σε όλα τα παραπάνω ειδικά θέματα, που μπορούν να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης της χώρας, η συμβολή των γεωλόγων, τόσο σε επίπεδο ερευνητικό όσο και σε επαγγελματικό, θα πρέπει θα αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του νέου ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ – ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ- ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΙ- ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

ΔΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΟ

http://akomatisto-geotee.blogspot.com/2011/04/blog-post_9646.html

Ειδικά το θέμα για τα Γεωλογικά, επιμελήθηκε η Ελένη Ταϊλαχίδου, Γεωλόγος στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, υποψήφια με το ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ, για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Για το ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

(Παράταξη στις εκλογές της 10ης Απριλίου, για το ΓΕΩΤΕΕ )

Ο Εκπρόσωπος

Αντωνόπουλος Μιχαήλ

Γεωπόνος M.Sc και Οινολόγος

Πρόεδρος Δ.Σ Ένωσης Γεωπόνων

Μελετητών Ελλάδας

Μέλος Δ.Σ ΤΕΑΓΕ

Υποψήφιος με το ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

Για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου